CSS & XSL

Dit document is een Nederlandse vertaling van een Engelstalig document:

Deze vertaling werd gemaakt door Saffier Verkaik, maar kan nog enkele fouten bevatten. In geval van twijfel verwijzen wij naar de officiële Engelstalige versie.

Deze versie:
https://www.sftcc.com/style/CSS-vs-XSL.html
Vertaler:
Saffier Verkaik
Experienced Tampa Realtor, New Port Richey Homes, Tennessee Cabins For Sale

Auteursrecht:
Copyright 1999 W3C ( MIT, INRIA, Keio). Alle rechten voorbehouden. W3C-regels betreffende aansprakelijkheid, handelsmerk, documentgebruik en softwarelicentiëring zijn van toepassing.

(This page uses CSS style sheets)

W3C Stijl

Welke zou ik kunnen gebruiken?

 

CSS

 

XSL

Waarom raadt W3C twee verschillende stijltalen aan? Welke zou u moeten gebruiken? Eigenlijk kan de regel heel beknopt worden samengevat:

Gebruik CSS wanneer u kunt, gebruik XSL wanneer u moet.

De reden is dat CSS veel gemakkelijker is te gebruiken en gemakkelijker is om te leren, dus gemakkelijker om te onderhouden en goedkoper. Er zijn WYSIWYG editors voor CSS en in het algemeen zijn er meer gereedschappen voor CSS dan voor XSL. Maar de eenvoud van CSS betekent dat het zijn beperkingen heeft. Sommige dingen kunt u met CSS, of met CSS alleen, niet doen. Dan heeft u XSL nodig, of tenminste het transformatiedeel van XSL.

Dus wat zijn de items waarvoor u XSL gebruikt? In het algemeen alles wat transformatie nodig heeft. Bijvoorbeeld indien u een lijst heeft en u wilt het getoond hebben in lexicografische volgorde of indien woorden door andere woorden vervangen moeten worden of als lege onderdelen door tekst moeten worden vervangen. CSS kan sommige tekstgeneraties doen, maar enkel voor het genereren van kleine dingen, zoals nummers van sectie koppen.

Diagram of the role of XSL and CSS in rendering HTML and
	XML documentsDit diagram toont de rol van XSL en CSS. XML documenten kunnen op drie andere manieren worden weergegeven: (1) indien het document niet moet worden getransformeerd, gebruik dan CSS. Gebruik anders XSL-T, de transformatietaal van XSL, op een van de twee manieren: ofwel (2) genereer de stijleigenschappen samen met de herschikte tekst met een sub-taal van XSL, XSL-FO genoemd (XSL Formatting Objects); of (3) genereer een nieuw XML of HTML document en verschaf een CSS stijlblad voor dat nieuwe document.

Meer informatie:

Bert Bos, W3C Style Activity Lead
Webmaster
geschreven 22 July 1999.
laatste update datum: $Date: 2009/01/20 17:00:49 $ GMT