Dit document is een Nederlandse vertaling van een Engelstalig document:

Deze vertaling werd gemaakt door Saffier Verkaik, maar kan nog enkele fouten bevatten. In geval van twijfel verwijzen wij naar de officiële Engelstalige versie.

Deze versie:

Vertaler:
Saffier Verkaik
Contact Lipply Real Estate Auteursrecht:
Copyright 1999 W3C ( MIT, INRIA, Keio). Alle rechten voorbehouden. W3C-regels betreffende aansprakelijkheid, handelsmerk, documentgebruik en softwarelicentiëring zijn van toepassing.

Web Style Sheets
CSS TIPS & TRUCS

(This page uses CSS style sheets)

Inspringende Paragrafen

Eiffel Toren

Schaalmodel van de eiffel toren in Parc Mini-France

Hier is iets eenvoudigs: de eerste lijn van elk paragraaf laten inspringen. Veel mensen vinden dat makkelijker te lezen dan lege regels tussen de paragrafen, voornamelijk voor lange teksten en het laat ook toe lege lijnen te reserveren voor belangrijkere onderbrekingen.

De truc hier is enkel paragrafen in te laten springen die andere paragrafen volgen. De eerste paragraaf van een pagina hoeft niet in te springen en ook niet de paragrafen die een diagram, een kop of iets anders opvolgen die offset van de tekst zijn. De regels zijn eigenlijk heel eenvoudig:

p {
  margin-bottom: 0 }
p + p {
  text-indent: 1.5em;
  margin-top: 0 }

Dit laat de eerste regel inspringen van alleen die paragrafen die een andere paragraaf volgen. Het heft ook ruimte op onder alle paragrafen en boven ingesprongen paragrafen. Maar in de praktijk zult u merken dat er nog steeds uitzonderingen zullen zijn.

Op deze pagina bijvoorbeeld zijn er P onderdelen die worden gebruikt als onderschrift voor afbeeldingen (zie het "Afbeeldingen & onderschriften" voorbeeld). Wij hebben ze gecentreerd en dus zouden ze niet moeten inspringen. Een eenvoudige regel 'p.caption {text-indent: 0} zorgt hiervoor. U kunt zien dat wij inderdaad die regel in het voorbeeld hebben gebruikt.

Wij kunnen nu verschillende hoeveelheden lege regels tussen paragrafen gebruiken om belangrijke onderbrekingen in de tekst aan te duiden. Laten we drie verschillende classificaties definiëren: stb (kleine thematische onderbreking), mtb (middelgrote thematische onderbreking) en ltb (grote thematische onderbreking). Wij hebben aan deze paragraaf een classificatie stb gegeven, zodat u het resultaat kunt zien.

p.stb { text-indent: 0; margin-top: 0.83em }
p.mtb { text-indent: 0; margin-top: 2.17em }
p.ltb { text-indent: 0; margin-top: 3.08em }

CSS Valid CSS! Valid HTML 4.0!

Bert Bos
geschreven 17 januari 2001;
laatste update datum: 2008/07/07 15:03:47 $ GMT